Bijwerkingen van hormonale anticonceptie
De pil wordt niet alleen voorgeschreven om zwangerschap te voorkomen. Ook wanneer je acne hebt, hevige menstruatie, onregelmatige menstruatie of hoofdpijn/migraine klachten hebt zou de pil kunnen worden voorgeschreven om deze klachten te verhelpen. Helaas verhelp je het probleem hier niet mee, je haalt het probleem alleen tijdelijk weg. Dit komt omdat de pil werkt als symptoom bestrijding, door middel van kunstmatige hormonen kan de pil helpen tegen hormonale klachten. Als je last hebt van hormonale klachten, raad ik je aan te kijken naar voeding, suppletie en mentale blokkades.
Dit artikel is gemaakt om jou te informeren over de mogelijke bijwerkingen van hormonale anticonceptie. Wanneer jij twijfelt over verschillende anticonceptie, of je ervaart klachten die misschien voort komen door anticonceptie, is het belangrijk om goed onderzoek te doen en zo nodig in gesprek te gaan met een professional. Voor vragen mag je mij ook altijd een bericht doen.
Maak je geen gebruik van hormonale anticonceptie (of een koperspiraal) en ben je benieuwd hoe je inzicht in je eigen cyclus en gezondheid kunt krijgen? Dan is dit een artikel voor jou.
Goed om te weten:
Hormonale anticonceptiemethoden bevatten doorgaans synthetische vormen van twee belangrijke vrouwelijke geslachtshormonen: oestrogeen en progestageen.
Oestrogeen (ethinylestradiol) Het helpt de eisprong te onderdrukken door de niveaus van follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) te reguleren.
Progesteron (diverse vormen zoals levonorgestrel, norethindron, desogestrel, etc.) Is een hormoon dat aanwezig is bij vrouwen die zwanger zijn. Dit hormoon krijg je binnen door hormonale anticonceptie, zo houd je je lichaam voor de gek. Je lichaam denkt namelijk dat je zwanger bent, en vertraagt de eisprong.
De kans dat je kanker of trombose (bloedproppen) krijgt van hormonale anticonceptie zijn niet heel groot, maar niet ondenkbaar. Sinds het begin van hormonale anticonceptie is er al bekend dat er een verhoogd risico van trombose is. Het is vooral het hormoon oestrogeen dat de lever stimuleert om stollingsfactoren aan te maken. Die stollingsfactoren kunnen de bloedstolling beïnvloeden en in zeldzame gevallen dus trombose veroorzaken. Dit kan weer leiden tot een hartinfarct of herseninfarct. Er is ook een verhoogde kans op borstkanker. Borstkanker groeit namelijk door de hormonen oestrogeen en progesteron.
Maar zoals net al beschreven is de kans erg klein dat je kanker of trombose krijgt door hormonale anticonceptie, echter kan wel zijn dat je een of meer van deze ‘kleine’ bijwerkingen krijgt door het nemen van hormonale anticonceptie:
Tekorten aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen
Depressie en angst
Gewichtstoename
Laag libido
Haar verlies
Hoge bloeddruk
Verminderde schildklierfunctie
Deze ‘kleine’ bijwerkingen komen zo vaak voor dat ze bijna als normaal worden gezien. In dit artikel lees je over een aantal verschillende bijwerkingen en hoe deze ontstaan.
Tekorten aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen
Door het veranderen van twee hormonen wordt er een kettingreactie gecreëerd. Het proces dat deze kettingreactie in gang zet, zorgt voor een disbalans in het hele lichaam. Door de disbalans gaat er een proces van start, waarbij voedingsstoffen uit onze lichaamscellen worden gehaald. Het gevolg hiervan is dat een verstoorde balans van micronutriënten in ons bloed terechtkomt. Je lichaam gaat op zoek naar een natuurlijke wijze om dit op te lossen. Dit doet het lichaam door naar de reserves te grijpen. Calcium wordt bijvoorbeeld onttrokken aan onze botten in een poging het evenwicht te herstellen. Doordat je lichaam constant van reserves aan het snoepen is, is de kans op ernstige tekorten steeds groter.
De pil heeft ook een grote invloed op je darmen en nieren, je darmen en nieren zijn namelijk erg belangrijk voor je algehele gezondheid. Ze zijn essentieel voor het opnemen van voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Wanneer dit proces wordt verstoord, kan dit ertoe leiden dat je lichaam niet genoeg belangrijke voedingsstoffen kan opnemen, zoals magnesium, zouten en vitamines uit de B-groep. Je nieren filteren als het ware alle stoffen die je lichaam binnenkomen. Ze verwijderen afbraakproducten van de stofwisseling en stoffen waar het lichaam niks aan heeft. Door de hormonale disbalans houd je je lichaam eigenlijk voor de gek. De nieren kunnen op dat moment niet meer goed beoordelen wat de juiste verhouding is van de voedingsstoffen. Hierdoor kunnen grote tekorten ontstaan.
De tekorten kunnen er zelfs voor zorgen dat je een verminderde schildklier krijgt. De schildklier maakt schildklierhormonen, deze hormonen spelen in vrijwel alle lichaamsweefsels en organen een rol. Je kan je wel voorstellen dat een verminderde schildklier werking grote gevolgen kan hebben voor je lichaam.
Depressie en angst
Hormonale anticonceptie zorgt er voor dat je zenuwstelsel gevoeliger is voor stress. Ook past het de structuur van je brein aan. Dit is een gevolg van een tekort of een teveel aan bepaalde hormonen. Progesteron, een hormoon dat in de anticonceptie zit, zorgt ervoor dat serotonine afneemt, terwijl de cortisol juist toeneemt.
Serotonine staat bekend als bekend als het gelukshormoon. Het zorgt ervoor dat je “lekker in je vel zit”. Het werkt kalmerend en speelt een cruciale rol in het reguleren van het geheugen en is betrokken bij het regelen van de bloeddruk. Daarnaast zorgt serotonine voor een gezonde eetlust, werkt het als natuurlijke pijnbestrijder en zorgt het voor de juiste regulering van de lichaamstemperatuur. Serotonine kan worden omgezet tot melatonine en dit stofje zorgt voor een normaal slaappatroon.
Een tekort aan serotonine kan dan ook zorgen voor de volgende klachten: slapeloosheid, depressie gerelateerde klachten, agressie en verhoogde pijnbeleving. Een tekort wordt tevens in verband gebracht met spijsverteringsklachten en ook dwangmatige eetstoornissen.
Cortisol staat bekend als het stresshormoon. Deze komt vrij tijdens langdurige stress en/of spanning. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren. Wanneer je in een stressvolle situatie zit, wordt het hormoon door je lichaam aangemaakt. In gezonde vorm helpt cortisol ons presteren onder hogere druk voor een langere tijd. Er wordt meer bloed naar je spieren gestuurd waardoor je sterker bent. Ook is je immuunsysteem actiever, wat voor snellere genezing zorgt. Tot slot zorgt het voor hogere concentratie, omdat emoties minder worden geregistreerd. Dit is voor een korte periode goed voor je lichaam, maar wanneer de aanmaak van cortisol niet stopt, kan het lichaam zich niet herstellen van het hormoon. Het lichaam staat dus constant onder stress. Op langere termijn kan dit vele gevolgen hebben.
De disbalans in deze hormonen kan leiden tot de volgende problemen:
Slapeloosheid
Chronische vermoeidheid
Angsten
Depressie
Paniekaanvallen
Hartkloppingen
Eenzaamheid
Waanideeën
Gewichtstoename
Doordat veel meiden beginnen met anticonceptie rond hun puberteit, omdat ze op dat moment voor het eerst ongesteld of seksueel actief worden, wordt er gedacht dat aankomen bij de leeftijd en puberteit hoort. Maar de hormonale anticonceptie heeft hier ook veel invloed op. En dit heeft een aantal redenen die elkaar volgen als een vicieuze cirkel.
Het hormoon progesteron remt de koolhydraat werking om zo jouw reserves aan te vullen. Je vetten. Daar zijn de B vitamines bij betrokken. Deze helpen namelijk bij de omzetting van koolhydraten naar energie. Normaal zou de voeding die je neemt, gebruikt worden om energie uit te halen, maar doordat het hormoon de verwerking van koolhydraten verstoort, komt jouw belegde broodje met avocado en ei op je heupen te liggen. Doordat jij deze voedingsstoffen opslaat in je reserves en niet omzet naar energie, denk je lichaam dat je tekorten hebt. Wat weliswaar ook zo is.
Ook het hongerhormoon Leptine wordt veranderd. Dit is een eiwit hormoon wat in je vetcellen aangemaakt wordt. De taak die dit hormoon heeft, is het geven van het sein ‘ik zit vol’. Zo zorgt je lichaam er voor dat je niet te veel eet en op gewicht kan blijven. Progesteron verstoort dit proces waardoor jij het idee kan krijgen dat je constant honger hebt. Wat er dan weer zorgt dat je meer gaat eten.
Progesteron (zwangerschapshormoon) houdt je lichaam eigenlijk constant voor de gek door je te laten denken dat je ‘zwanger’ bent. Als je nu denkt aan een zwangerschap en verschillende kwaaltjes die hierbij komen kijken, is het dus niet zo gek dat je extra reserves opslaat.
Laag libido
Hormonale anticonceptie kan je seks leven enorm in de weg zitten. Het zet namelijk je testosteron uit, dit hormoon heb je nodig voor je libido. Ook kan het ervoor zorgen dat het vaginale gebied droger is. Het gevaar hiervan is dat je een verhoogde kans hebt op vaginisme, dit zorgt er voor dat seks pijnlijk wordt.
Veel vrouwen hebben niet eens door dat hun libido is verlaagd. Dit komt doordat ze op jonge leeftijd, wanneer ze nog niet lang seksueel actief zijn, starten met anticonceptie.
Haarverlies
De progesteron in de hormonale anticonceptie, veroorzaakt soms een androgene werking in het lichaam. Als vrouwen genetisch gevoelig zijn voor dihydrotestosteron (actieve voorloper van testosteron), het zogenaamde mannelijke geslachtshormoon DHT, dan kan deze overgevoeligheid leiden tot haaruitval door de pil. Dit heet erfelijke haaruitval of alopecia androgenetica. Het is dus belangrijk om te checken of je testosteron soort anticonceptie gebruikt.
In sommige gevallen kan de pil er voor zorgen dat je sterk en glanzend haar krijgt. Wanneer je later toch met hormonale anticonceptie stopt, kan het zijn dat je te maken krijgt met haaruitval. Dit komt doordat het oestrogeenniveau plotseling sterk daalt. Het lichaam moet er aan wennen om zelf het geslachtshormoon weer aan te maken, wat dus ook tot haaruitval kan leiden.
HormoonVRIJE anticonceptie voorgeschreven door dokters: Koper spiraal
Wanneer je bij de dokter komt, en vraagt om een hormoonvrij alternatief, is de kans groot dat je een koperspiraal aangeboden krijgt. Deze bevat geen hormonen, maar de koperionen zorgen er voor dat de zaadcellen worden uitgeschakeld, zodat ze jouw eitje niet kunnen bevruchten. Koper is een metaal dat van nature al in het menselijk lichaam zit. Extra koperionen zouden niet zo erg zijn, zou je denken. Maar wanneer er te veel koper in je lichaam zit, gaan de koperionen zich eerst nestelen in de lever en de vetcellen in je lichaam. Uiteindelijk zal dit zich verspreiden over de rest van de cellen in je lichaam. Dan praat je over een kopervergiftiging.
Dat het koperspiraaltje geen hormonen bevat, betekent niet dat het geen invloed heeft op je hormonen. De koperionen veroorzaken een disbalans in je oestrogeen-progesteron balans. De twee geslachtshormonen die een grote rol spelen in je menstruatiecyclus.
Mogelijke symptomen van een kopervergiftiging en een mogelijke disbalans in oestrogeen zijn:
Trage schildklier
Vermoeidheid en uitputting
Verminderde cognitieve functies (wazig, minder concentratie, geheugenproblemen, moeite om op woorden te komen etc)
Hoofdpijnklachten, zoals regelmatig terugkerende hoofdpijn en migraine
Stemmingswisselingen en depressieve gevoelens
Emotionele instabiliteit
Koude handen/voeten
Droge huid
Sterke craving voor zoetigheid en koolhydraten
Paranoia en gevoel van controleverlies
Verstoorde stofwisseling, klachten zoals constipatie
Psychische klachten zoals depressie, suïcidale gedachten, obsessieve gedachten of paniekaanvallen
Hartkloppingen en/of verhoogde hartslag
Vaginale infecties (candida)
Spierpijn en -krampen
Slaapproblemen
PMS
Wat nu?
Het zou kunnen zijn dat je op dit moment nog gebruik maakt van hormonale anticonceptie. Ik ga je niet vertellen te stoppen met anticonceptie, dat is aan jezelf om te bepalen. Het is allereerst belangrijk dat je zelf goed onderzoek gaat doen, zodat je weet wat je doet met je lichaam op het moment dat je wel een van deze vormen gebruikt.
Ben je benieuwd naar mijn verhaal, lees dan dit artikel.
Heb je vragen of wil je met mij in gesprek gaan over de effecten van hormonale anticonceptie en zoek je hulp om je hormonen weer in balans te brengen. Mag je altijd contact opnemen.