Natuurlijke anticonceptie (FAM)
Er zijn een tegenwoordig een heleboel verschillende soorten anticonceptie op de markt. Denk maar aan de pil, spiraal, koperspiraal, prikpil en dan heb je natuurlijk nog ‘voor het zingen de kerk uit’. Veel van deze vormen maken gebruik van synthetische hormonen. Hormonen horen van nature in het menselijke lichaam, maar wanneer je (synthetische) hormonen of andere stoffen aan toe gaat voegen aan je lichaam, kan dit leiden tot vervelende bijwerkingen en zelfs tot ernstige ziektes. Maar wist je dat er ook een anticonceptie bestaat waarbij je geen hormonen hoeft toe te voegen of iets anders in je lichaam moet plaatsen? Dit is de Fertility Awereness Methode.
De Fertility Awereness Methode (FAM) is een manier om inzicht te krijgen in je cyclus. Daarnaast is het bruikbaar als gezinsplanning. En met gezinsplanning wordt bedoeld: zowel als anticonceptie, maar ook als conceptie te gebruiken. Je komt door deze methode namelijk te weten wanneer je vruchtbaar bent en wanneer niet. De volgende indicatoren helpen hierbij:
Basale lichaamstemperatuur (de temperatuur bij het ontwaken)
Cervixslijm
Stand van baarmoederhals/baarmoedermond
Deze drie factoren kunnen je vertellen waardeer je vruchtbaar bent, en zo weet je meteen wanneer je niet vruchtbaar bent.
Wanneer ben je vruchtbaar?
Rondom je ovulatie ben je vruchtbaar, namelijk ongeveer 5 dagen voor je ovulatie en 24 uur na je ovulatie. Dus tijdens je cyclus ben je ongeveer 6 dagen vruchtbaar.
Leren van je cyclus
Om te kunnen leren van je cyclus, zal je deze moeten gaan tracken. Dan pas kun jij gaan werken aan jouw gezondheid. Tijdens je menstruatie doorloop je verschillende fases. Door daaropin te zoomen, kan je inzien waar tekorten en overschotten zitten. Deze informatie helpt bij:
Het verminderen van PMS.
PMS is het premenstrueel syndroom. Dit kunnen allerlei klachten die je krijgt voordat je ongesteld wordt. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, depressieve klachten, gevoelige borsten, vermoeidheid etc.
Het helpt om af te vallen en droge spiermassa op te bouwen.
Wanneer je naar de sport gaat, is het goed om te weten in welke fase van je cyclus je zit. Hier kan je namelijk goed op in spelen met verschillenden trainingen die bij de fases passen.
Het helpt je naar je lichaam te luisteren.
Wanneer jij inzicht hebt in je ‘normale’ cyclus, zul je afwijkingen ook eerder opmerken. Hier kan je dan vervolgens op inspelen, door bijvoorbeeld je voeding te veranderen of suppletie toe te voegen aan je routine.
Op het moment dat jij ongesteld bent, kan het best wat gedoe met zich meebrengen. Voor veel vrouwen is de hormonale anticonceptie een tool om controle over hun menstruatie te krijgen. Maar wist je dat je menstruatie juist een prachtige graadmeting is voor de gezondheid van je lichaam. Veel pijn, bloed en andere kwalen kunnen er namelijk op wijzen dat er een hormoon disbalans is, of andere gezondheidsproblemen. Je menstruatie is al het ware een spiegel voor je eigen gezondheid. Zonde dus om deze tekenen te negeren en het te onderdrukken met hormonale anticonceptie.
Meten is weten
Tijdens de fases van je cyclus verandert je basale lichaamstemperatuur mee. Door dit te meten zul je een patroon gaan zien en zo kan je achterhalen wanneer je ovuleerd. Op het moment van ovulatie zie je dat je basale lichaamstemperatuur stijgt met ongeveer 0,3°C. Dit heeft te maken met het hormoon progesteron, deze maakt je lichaam aan nadat de ovulatie heeft plaatsgevonden. Na je ovulatie zorgt ervoor dat je basale ochtend temperatuur hoger is.
Cervixslijm
Naast je temperatuur zijn er nog meer manieren om erachter te komen waar je je bevind in je cyclus. Zo kan je afscheiding je ook een boel vertellen. Misschien heb je het wel eens in je onderbroek gezien of op een wc-papiertje na het afvegen. Cervicale afscheiding: het is wat dikker, doorzichtig, glibberig en het lijkt een beetje op eiwit. Deze afscheiding krijg je op het moment dat je vruchtbaar bent. Dus de dagen voorlopend op je ovulatie en ongeveer een dag daarna. De functie van deze afscheiding is om de zaadcellen van de man te transporteren door je baarmoeder naar je eicel. Wanneer je dus wilt voorkomen dat je zwanger wordt, dan is een teken van cervicale afscheiding een teken dat je vruchtbaar bent en dus zwanger kan geraken.
Baarmoeder positie
De zachtheid en de positie van je baarmoederhals is het laatste lichamelijke teken waaraan je je ovulatie kan herkennen. Wanneer de baarmoederhals zachter en open is (vergelijkbaar met een oorlel of lippen) ben je vruchtbaar. De dagen dat je niet vruchtbaar bent, zal de baarmoederhals harder aanvoelen (als het topje van je neus). Daarnaast voelt de hals meer gesloten.
Betrouwbaarheid
De FAM-methode vraagt veel toewijding. Daarom is het niet de makkelijkste methode. Wanneer de FAM-methode goed wordt uitgevoerd is deze net zo betrouwbaar als de meeste andere vormen van anticonceptie. Daarbij willen we nogmaals benadrukken dat deze methode veel discipline vraagt. Maar als je bedenkt dat je op deze manier een heleboel kennis kan verkrijgen over je cyclus en gezondheid is dat het na onze mening zeker waard. Lief voor jezelf zijn betekend ook tijd in jezelf investeren.
Tools
Er zijn tegenwoordig een heleboel apps op het internet te vinden die je hier ook mee kunnen helpen. Sommige apps zijn ook verbonden met methodes zoals de Daysy en Ladycomp. In deze apps kan je je cyclus bijhouden. Je kan ook gebruik maken van een normale thermometer, het is dan wel handig om er een te hebben die tot twee decimalen achter de komma meet, zodat je ook kleine verschillen in je temperatuur kan zien.
Voor wie is de FAM-methode?
De FAM-methode is niet voor iedereen geschikt. Het vraagt namelijk veel precisie. Het is ook niet de makkelijkste methode, wanneer je bijvoorbeeld een onregelmatige cyclus hebt. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de FAM-methode omdat je lichaamstemperatuur kan veranderen door ziekte en gebruik van alcohol en andere vormen van drugs en medicatie. Wanneer je al langer je cyclus trackt op basis van je lichaamstemperatuur, is het niet erg om een keer een dag over te slaan. Het systeem zal hierdoor niet in de war raken of invloed hebben op je vruchtbaarheid.
Ben jij benieuwd of de FAM-methode voor jou geschikt is? Wil jij aan de gang met het in balans brengen van hormonen en je gezondheid? Of zou je willen stoppen met hormonale anticonceptie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik help je graag.
Veel vrouwen stoppen met hormonale anticonceptie, omdat dit veel bijwerkingen met zich meebrengt. Ze kiezen dan steeds vaker voor een natuurlijke wijze zoals de FAM Methode. In dit artikel leg ik een aantal bijwerkingen uit die kunnen opspelen wanneer je gebruikt maakt van hormonale anticonceptie.