(Winter)Dip? D3+K2

De feestdagen zijn voorbij, de dagen zijn donker, het koud en somber. De zomer lijkt maar niet dichterbij te komen en van die goede voornemens die je met oud en nieuw had bedacht, gaan nog niet zoals je wilt…

Dit samen kan er voor zorgen dat je je niet zo goed voelt. Veel mensen voelen zich rond de periode van januari en februari wat neerslachtig. De zogenoemde winterdip. Maar wat kun je doen tegen deze zogenaamde winterdip?


Oorzaak
De grootste oorzaak van deze dip komt door het gebrek aan zonlicht. Ons dag- en nachtritme is namelijk verstoord. Door de kortere nachten, maakt ons lichaam meer melatonine (slaaphormoon) aan. Je krijgt hierdoor meer moeite met opstaan en voel je je slaperig. Terwijl er in ons dagelijkse leven het hele jaar door het zelfde wordt verwacht.


Symptomen
De symptomen die komen kijken bij een (winter)dip zijn zowel fysiek als mentaal. 

Fysiek:

  • Vermoeid

  • Meer behoefte aan slaap

  • Andere eetlust

  • Gebrek aan energie

  • Verminderde libido

  • Lusteloos

Mentaal:

  • Neerslachtig gevoel

  • Prikkelbaar

  • Lage sociale batterij

  • Weinig concentratie


Wat kan je er aan doen?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om ons lichaam door deze dip heen te helpen. De meest voor de hand liggende opties zijn soms de beste.

Ga naar buiten
Daglicht ondersteund het natuurlijke bioritme. De aanmaak van melatonine (slaaphormoon) wordt geremd en serotonine (een hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel) wordt gestimuleerd. In de ochtend bevat het licht vooral veel blauw licht, daar krijg je de meeste energie van. Zorg er voor dat het zonlicht direct op je netvlies valt, dus draag geen zonnebril wanneer je naar buiten gaat. Dan heeft het minder effect.

Kom in beweging
Door voldoende te bewegen help je je hormoonhuishouding op peil te houden. Bewegen stimuleert de aanmaak van endorfine (pijnstillend hormoon) en serotonine (gelukshormoon) en zorgt ervoor dat je in de avond beter slaapt.

Zorg voor regelmaat
Om er voor te zorgen dat je je dag- en nachtritme in balans houdt is het aanbrengen van regelmaat erg fijn. Probeer op vaste tijden te gaan slapen en te eten. Het is aan te raden om vóór elf uur 's avonds naar bed te gaan. Tussen elf en twaalf uur ’s nachts bevind je je in de diepste slaapfase. Zo kan je zo optimaal mogelijk herstellen. Ook is het goed om de laatste maaltijd van de dag zo’n 3 uur voor het slapen gaan te eten. Zo heeft je maag genoeg tijd om het voedsel te verteren en heeft het niet veel invloed op je nachtrust. 

Let op je voeding
Ruim 90% van de serotonine (gelukshormoon) wordt aangemaakt in je maagdarmstelsel. De juiste voeding kan dus een positieve werking hebben op hoe jij je voelt. De aanmaak van serotonine kan je stimuleren door voeding te eten met magnesium, vitamine B6 en het aminozuur tryptofaan. Dit zit bijvoorbeeld in bananen, pure chocolade en avocado. Ook zijn omega 3-vetzuren en vitamine D stimulerend voor de aanmaak van serotonine.  


Vitamine D3+K2
Misschien heb je al wel eens van deze vitaminen gehoord, of neem je ze al. Beide vitaminen spelen een belangrijke rol bij het transport van calcium vanuit het bloed naar de botten. Eerst zorgt vitamine D ervoor dat calcium goed wordt opgenomen uit ons voedsel. Daarnaast zorgt het ervoor dat calcium op de juiste plaatsen in het lichaam terechtkomt en goed wordt opgenomen. Dit is essentieel voor het behoud van sterk botweefsel. Vitamine D stimuleert ook de aanmaak van eiwitten die afhankelijk zijn van vitamine K. Er zijn verschillende vormen van beide vitaminen, vitamine D3 en K2 zijn de soorten die ons lichaam het beste kan opnemen.

K2 kan je zien als een vitamine die zorgt dat de huishouding van vitamine D op orde is. Het zorgt er voor dat het op de juiste plekken in je lichaam komt en zijn taak kan doen. Zonder vitamine K2 gaat calcium dat door vitamine D3 opgenomen wordt in het lichaam rondzwerven of blijft opgehoopt in de bloedvaten aanwezig.


Hoe komt ons lichaam aan Vitamine D?
Het wordt aangemaakt in de huid of opgenomen vanuit voeding. Doormiddel van UV-licht wordt er in de (onbedekte)huid, D3 aangemaakt. Door de weinig zon uren je kan je wel voorstellen dat we in de winter een tekort hebben aan deze vitamine. Want naast dat wij ons flink inpakken met kleding in de winter, is de UV-straling ook niet genoeg van kracht. Daarnaast is het opnemen vanuit voeding lastig, omdat de concentratie niet heel hoog is, en je dus veel van bepaalde producten moet eten om genoeg binnen te krijgen.

Het nemen van een D3 supplement kan dus de uitkomst zijn. Wanneer je een te kort hebt aan vitamine D(3) kan je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Botbreuken, zwakke botten, bosvervorming 

  • spiertrillingen of -krampen

  • pijnlijke gewrichten, spierpijn, rugpijn

  • Neerslachtigheid, lusteloosheid, depressieve gevoelens, vermoeidheid

  • Tandproblemen

  • Verminderd immuunsysteem.

Wanneer je de symptomen hierboven leest, komen ze zeer sterk overeen met de symptomen van een (winter)dip. 


Heb je vragen over het nemen van Vitamine D3 en K2 of andere supplementen, mag je altijd vrijblijvend contact opnemen. 

Previous
Previous

(Familie) Systemen?

Next
Next

Stoppen met de pil, mijn verhaal